Ježíškova vnoučata v Charitním domě pro seniory v Hnojníku

Slyšeli jste o projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata? Díky tomuto projektu mohli lidé plnit přání seniorům v domovech pro seniory. I my jsme s rozhodli, že se jako domov do této akce zapojíme.

Sepsali jsme s klienty pár přání a čekali jsme, co bude. Vybrali jsme takové klienty, kteří mají rodinu daleko nebo za nimi nikdo nechodí. Popravdě řečeno, ani jsme moc nedoufali, že by se nám někdo ozval. Proto jsme byli velmi překvapeni, co následovalo. Začali se nám ozývat jak lidé z blízkého okolí, tak i ze vzdálenějších koutů naší republiky. To, co mě osobně dostalo nejvíce, byl přístup lidí, kteří chtěli nejen někomu splnit přání, ale ještě nám děkovali, že můžou našim klientům udělat radost.
Přáli jsme si, aby radost měli všichni klienti, ale protože celé to vymýšlení a sepisování přání je organizačně a především časově poměrně náročné, rozhodli jsme se to pojmout tak, že společně vymyslíme taková přání, ze kterých budou mít radost a užitek všichni. Vymýšleli jsme taková přání, díky kterým budeme moci zvýšit kvalitu aktivizace. A díky Ježíškovým vnoučatům jsme pro klienty získali pomůcky na pečení, jako jsou plechy, formičky, válečky, atd., dále knihy, cédéčka, CD přehrávače, také terapeutickou kočku, pomůcky pro reminiscenční aktivity, trénink paměti a pozornosti. Od jedné milé rodiny z Třince jsme dostali velkou televizi do jídelny, díky které si klienti mohou společně pouštět oblíbené písně s videoklipy a filmy. Jednou z dalších perliček je, že se nám ozval na splnění přání i známý český spisovatel Patrik Hartl se svou manželkou a synem. Zaujalo je přání našeho domova – mobilní záhonek. Nejdříve jsme si nebyli jisti, zda je to opravdu on nebo je to jen shoda jmen, ale nedalo nám to a po telefonu jsme se zeptali jeho manželky, která nám potvrdila, že se opravdu jedná o pana Patrik Hartla – který je spisovatelem a zároveň také kmenovým autorem a režisérem pražského divadla Studio DVA. A jako milou pozornost nám kromě mobilního záhonku, který bude ozdobou našeho domova, poslali také své knihy s věnováním s vlastnoručním podpisem autora.
I na zážitky jsme pamatovali. Díky štědré firmě ImaginePR, s.r.o. budou moci jet naši klienti do ostravské Zoo, což bychom jen těžko mohli z našich finančních možností uskutečnit.

Celý projekt Ježíškova vnoučata hodnotíme jako jeden z nejhezčích projektů, o kterém jsme kdy slyšeli. Poznali jsme tolik laskavých a štědrých lidí, kteří chtějí naprosto nezištně pomáhat a dělat radost lidem. Někteří z nich nás dokonce přijeli navštívit a dar předali osobně za přítomnosti reportérky z Českého rozhlasu. A víte, co bylo na celém projektu nejhezčí? Ta radost klientů, kteří něco dostali a hlavně jejich výraz, když nevěřícně pokyvovali hlavou, že to přeci není možné, že by jim někdo cizí něco hezkého dal. Jen tak. Zadarmo. Jsme rádi, že jsme mohli být u toho.

Anna Karczmarzyková