Pečení chleba a bublaniny na Domečku

Dnešní den nebyl moc pěkný a tak jsme se s dětmi rozhodly, že si upečeme chleba a nějakou dobrou buchtu. Děti to vzaly velmi zodpovědně, sypaly, míchali, hnětly a potom čekaly, než chléb nakyne, buchta se upeče a chléb se upeče.

Dočkaly se a výsledek byl skvělý. Maminky je moc pochválily.

Chléb s pivem

1kg hl. mouky, 50g droždí, ½ l pivo 10, 200 ml vody, 2 lžičky soli, dvě lžičky kmínu, my do chleba dali i opečenou cibulku a lněné semínko, 4 lžíce ovesných vloček.

Mouku smícháme s vločkami, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou. Necháme deset minut vzejít, pak promícháme.  Přidáme sůl, kmín, semínka, cibulku a pivo. Prohněteme a necháme hodinu kynout. Mokrýma rukama uděláme šišku, nebo bochník, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme na pečícím papíru ½ hod při 200 stupních a 1 hodinu při 170 stupních.

Ovocná buchta

2 hrnky mouky, hrnek mléka, hrnek cukru, půl hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce kakaa, ovoce dle libosti, my měli ananas.

Promícháme, ananas nakrájíme na menší kousky, vmícháme dovnitř. Vlijeme na pečící papír na plech a pečeme asi ¾ hod při 180 stupních. Na závěr jsme buchtu posypali skořicovým cukrem.

Dobrou chuť

Branná A.