Příběh klienta Charitní poradny

Nejen neuvážené půjčky, ale i pomoc synovi se může stát příčinou osobního bankrotu. Své o tom ví klient Charitní poradny, který se dostal do kolotoče dluhů, které nedokázala splácet. Nakonec skončil u soudu, který mu povolil oddlužení.

„Všude samé upomínky a výhružné dopisy. Bylo to peklo“, vzpomíná na dobu před pár měsíci klient Charitní poradny, který si nepřeje být jmenován, a proto ho v tomto příběhu budeme označovat jako pana Josefa. Pan Josef je vdovec, který po více jak 40 letech odpracovaných na pozici elektrikáře nastoupil před 7 lety do starobního důchodu. Během této doby si nikdy nevzal žádnou půjčku a dokonce si pravidelně odkládal část příjmu na penzijní připojištění. Přesto se dostal do situace, kdy už nevěděl kudy kam.
Vše začalo nevinou prosbou syna o pomoc. „Nejmladší syn pracuje v Brně a před pár lety mě oslovil s tím že, si chce půjčit 300 000,-Kč, aby si koupil auto a dovybavil byt a potřebuje ručitele. Samozřejmě jsem neváhal, je to můj syn a neměl jsem důvod mu nevěřit“, vypráví dnes osmašedesátiletý pan Josef. Syn mu však zatajil, že je gambler a peníze potřebuje proto, aby uhradil vysoké částky, které prohrál na hracích automatech. Když syn dluh neplatil, tak se banka obrátila na pana Josefa, který se zavázal ručit za syna. Pan Josef dluh platil zejména ze svých úspor, ale když vyčerpal všechny našetřené peníze, po zaplacení nájmu, jídla a ošacení, mu již z důchodu nezbylo dostatek finančních prostředků na úhradu vysokých splátek.
„Snažil jsem se dohodnout na nižších splátkách přímo s bankou, ti s tím ovšem nesouhlasili. Začal jsem to řešit dalšími a dalšími půjčkami. Jednou od Cetelemu, další od Home Credit atd. Naprosto jsem se do toho zamotal“, vypravuje pan Josef, jakým způsobem začal kolotoč jeho dluhů.
Když však začal u dveří zvonit jeden exekutor za druhým, rozhodl se obrátit na odborníky z Charitní poradny. Ti prostřednictvím odborného sociálního poradenství nabízí bezplatnou pomoc osobám, které se dostanou do krizové a tíživé sociální situace (nebo jim tato situace hrozí). „S panem Josefem jsme probrali všechny možnosti, od restrukturalizace úvěrů, případně jejich konsolidací, až po insolvenci, kterou jsme následně vyhodnotili jako nejvhodnější způsob řešení situace“, říká Michal Kawulok, sociální pracovník z Charitní poradny. Soud panu Josefovi po měsíci od podání návrhu schválil oddlužení plněním splátkového kalendáře.
„V současnosti pobírám důchod ve výši 14 600 korun, ze kterého platím insolvenční náklady, což je asi 1 000 korun měsíčně. Zbývá mi na život, na útratu, nějakých 9 tisíc korun. Není to sice nic moc, ale nepiju, nekouřím, tak dokážu vyžít. Ale hlavně vím, že za 5 let budu mít konečně klid a žádný exekutor už mi do bytu nepoleze“, vypočítává muž výhody insolvence, oddlužení nebo též osobního bankrotu. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka, nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30 % dluhu.

Michal Kawulok