Výlet klientů Charitního domu pro seniory na Prašivou

Na den 29. 8. 2017 měli zaměstnanci pro klienty Charitního domova pro seniory v Hnojníku jasný plán. Zdolat s nimi horu Malá Prašivá, která je známá svou zajímavou historií.

Nahoru vyjeli autem, přeci jen je cesta dlouhá a náročná a naším cílem nebylo zničit se, ale užít si krásné dopoledne. Na vrcholu byli všichni zúčastnění během chvilky a mohli plni energie prozkoumat okolí. Klienti byli tak unešení, že jim náladu nezkazila ani skutečnost, že památný dřevěný kostelík sv. Antonína Paduánského z roku 1640 byl zavřený. I tak bylo na co se dívat. Aktivizační pracovnice Emílie Vitásková, která celý výlet zorganizovala, měla připravené krátké povídání o historii kostelíku a o vzniku turistické chaty na Prašivé z roku 1921, za kterou vděčíme statečným českým vlastencům. Uvnitř chaty, kde si každý dle libosti objednal, na co měl chuť, jsme mohli spatřit i místního maskota. Je jím stojící vycpaný medvěd se strachem nahánějícími vyceněnými zuby. Senioři zavzpomínali, že medvěda na chatě pamatují ještě ze svého dětství. Celý výlet se vydařil. Počasí vyšlo ideální, klienti se nadýchali čerstvého horského vzduchu a užili si příjemnou procházku.

A my, zaměstnanci,  jsme měli radost za ně, když jsme viděli jejich rozzářené oči a vděčnost ve tváři, že se mohli podívat na takové krásné místo.

Anna Karczmarczyková