Veřejný závazek

Poslání domova pro seniory

Posláním Charitního domu pro seniory je poskytovat ubytování a další činnosti související s péčí o vlastní osobu a domácnost seniorům, kteří z důvodu vysokého věku nebo zdravotního stavu, nemohou žít ve svém domácím prostředí, protože potřebují pomoc jiné osoby. Služby domova jsou poskytovány s ohledem na individuální situaci každého klienta tak, aby zachovávaly důstojnost a podporovaly klienta v jeho samostatnosti nebo udržování stávajících schopností. Rodinné prostředí je zajištěno  možností vybavení pokoje vlastním nábytkem, fotografiemi.

Cíl domova pro seniory

Cílem je umožnit seniorům důstojné prožití stáří a podporovat je v naplňování potřeb v oblastech, na kterých se klient s pracovníkem dohodne. Jedná se zejména o oblast poskytnutí ubytování a stravy, péče o vlastní osobu a hygienu, kontakt s rodinou a okolním prostředím, aktivizační činnosti a pomoc při vyřizování osobních záležitostí.

Činnosti vedoucí k naplňování cílů

• podporování klientů v soběstačnosti a samostatnosti (neděláme to, co klient zvládne sám),
  • přirozená aktivizace (podporování v pokračování činností, které klient dělá rád),
  • podporování kontaktů s rodinou a okolím,
  • zachovávání vazby s místní komunitou (setkání seniorů pořádaných Obecním úřadem, návštěvy knihovny, besed a přednášek),
  • nabídka duchovní podpory,
  • realizace společenských aktivit (mezigenerační setkávání, odborné přednášky velikonoční, vánoční výstavy),
  • doprovázení klientů až k přirozenému závěru jejich života tak, aby nikdo nemusel odcházet osamocen a bez duchovní podpory,

Rozvojové cíle na rok 2015

• vybavit pokoje elektrickými postelemi (20x) a nočními stolky (10x),
  • přizpůsobit dvě bezbariérové koupelny,
  • zajistit zvedák.

Cílová skupina

• osoby starší 65-ti let žijící trvale na území České republiky, v odůvodněných případech, které definuje zařízení, je možné přijmout osobu mladšího věku,
  • osoby, jejichž schopnosti jsou sníženy zejména v oblastech osobní péče a péče o domácnost,
  • osoby, které z důvodu vysokého věku nebo zdravotního stavu, nemohou žít ve svém domácím prostředí, protože potřebují pomoc jiné osoby a tuto pomoc nemohou zajistit osoby blízké či terénní sociální služby.

Služba nemůže být poskytnuta z důvodu:

• nedostatku kapacity,
  • požadavku služby neobsažené v nabídce domova,
  • nepříznivého zdravotního stavu (je zapotřebí péče ve zdravotnickém zařízení),
  • výpovědi v době kratší než 6 měsíců před touto žádosti z důvodů porušování povinnosti vyplývající ze smlouvy,
  • prokázaného psychiatrického onemocnění,
  • prokázaného mentálního postižení,
  • řešení pouze bytové situace bez nutnosti sociální služby.

Principy poskytování sociální služby

• Lidskost – zájem o člověka jako jedinečnou samostatnou bytost, se svými potřebami.
  • Vstřícnost, zaujetí – otevřenost vůči zájemcům o službu, klientům a jejich blízkým.
  • Rovnost, partnerství – klient i pracovník jsou při výkonu služby rovnocennými partnery.
  • Spravedlnost – v míře a přístupu, nediskriminace klientů, rovné rozdělování míry péče, dle potřeb klientů.
  • Individuální přístup – ke každému přistupujeme dle jeho aktuálních potřeb.
  • Profesionalita – službu poskytují pracovníci, kteří splňují podmínky vzdělání a dále se profesně vzdělávají.
  • Soukromí – respektujeme právo klientů na soukromí.