Nová provozní doba Charitního bazárku

Od pondělí 8. června 2020 otvíráme Charitní bazárek na ul. Ostravská v nových provozních hodinách:
PO a ČT 9-15 hodin
ÚT a ST 9-12 hodin
PÁ zavřeno.
Přijďte si vybrat něco hezkého a k tomu potěšit někoho Charitním dobrodárkem!

Doba karantény v Charitním domě pro seniory v Hnojníku

Naše první pocity, když jsme se dozvěděli o nemoci COVID 19, byly opravdu špatné. Největší starost jsme měli o naše klienty a také obavy a strach, jak to bude probíhat a jak dlouho vše potrvá, byly na denním pořádku. Paradoxně pozitivní zprávou byl pro nás okamžitý zákaz návštěv, chránili jsme se navzájem. Byli jsme si ale dobře vědomi negativního dopadu na naše seniory z hlediska přerušení a celkové absence návštěv svých nejbližších. V této situaci bylo hlavní prioritou zdraví klientů. Díky pomoci nadace ČEZ, jsme toto období „izolace od nejbližších“ na začátku zvládli a nabídli klientům prostřednictvím nových tabletů kontakt s nejbližšími přes online hovory.

Na vlně pomoci proti bezmoci: Kluci paní Milady mají kde dělat domácí úkoly

Díky darům shromážděným na kontě Sbírky pro Česko: Na vlně pomoci proti bezmoci už dostali první lidé, kteří kvůli pandemii onemocnění covid-19 přišli o peníze nutné k zajištění základních životních potřeb, přímou finanční pomoc. Na Charitu Česká republika se obrátila i paní Milada z Pelhřimova, které i s jejími třemi dětmi hrozilo, že přijdou o střechu nad hlavou.

Setkání dobrovolníků

Dne 26. 5. 2020 proběhlo v odpoledních hodinách pravidelné setkání dobrovolníků Charity Český Těšín, kterého se již tradičně zúčastnili naši dobrovolníci, koordinátorka dobrovolníků a supervizorka, která je u těchto setkání pravidelně přítomna.

Hlavním tématem byla diskuze o aktuálním „koronavirové období“, které dobrovolníci rozebrali z pohledu jejich činnosti a také si vyměnili pár zkušeností včetně rad, jak zvládat dobrovolnictví za těchto nepříznivých podmínek. Hlavní činností dobrovolníků v době karantény byla komunikace a udržování kontaktu na dálku s našimi klienty-seniory a to formou dopisů či telefonických rozhovorů, během kterých si dokonce společně i zazpívali.

Přes všechny komplikace neopouští naše dobrovolníky neúnavná snaha pomoci a už se těší na znovuotevření domovů a na osobní setkání.

Mezinárodní den dětí v nízkoprahovém klubu Kometa

V nízkoprahovém klubu Kometa jsme na Mezinárodní den dětí připravili pro klienty malé překvapení… Nejprve louskali slovíčka v křížovce, která jim trošku potrápila hlavy, aby jim odhalená tajenka prozradila, co je dneska vlastně za velký den. Ale to nebylo všechno! Na klienty čekal ještě jeden úkol… Museli zapátrat v paměti a najít jedno zvíře, jehož název začínal na první tři písmena jejich vlastních jmen. Následně o zvířeti vyhledávali informace: kde žije, čím se živí a kolika let se dožívá a vybrané zvíře nakreslili a popsali. Výsledek všem přítomným prezentovali a každý klient si odnesl malou sladkou odměnu…

Balíček, který potěšil

Velikou radost udělal balíček s přáním od šestiletého chlapce s maminkou, který byl předán do Charitního domu pokojného stáří.
Obdržela ho 93letá paní Maruška. A co v balíčku bylo? Překrásný namalovaný obrázek a maková bábovka, na které si naše klientka velmi pochutnala a ještě se podělila s ostatními spolubydlícími.
Děkujeme!

IMG_20200514_142136

Můj den v době koronaviru očima administrativní pracovnice Ivany Richterové

Jmenuji se Ivana Richterová a od 1. 4. 2020 jsem novou zaměstnankyní Charity Český Těšín. Nastoupila jsem na pozici administrativní pracovnice Doplňkových služeb, v době nouzového stavu jsem byla řidičkou Charitního Taxíku Maxíku. Klientů na převoz bylo v tomto období málo.  Na přední sedadlo spolujezdce jsme navlékli jednorázový obal, já jako řidička jsem měla vždy jednorázovou roušku, rukavice a po každé jízdě jsem důkladně očistila interiér dezinfekcí. Klienti měli možnost obdržet šité roušky zdarma.

Virtuální poutníci se propojili díky televizním vlnám

Diecézní pouť Charit ostravsko-opavské diecéze proběhla letos netradičně prostřednictvím televizního přenosu ve spolupráci s TV Noe. Virová pandemie, která počátkem roku zasáhla celou zemi, ovlivnila také pořádání pouti. Pro virtuální poutníky byl ve středu 27. května připraven hodinový programový blok v TV Noe, na který navázala mše svatá z kostela sv. Václava. Program Živě s Noe přinášíme ke zhlédnutí všem, kteří se s námi nestihli spojit během přímého přenosu.

Sázení muškátu v Charitním domě pro seniory v Hnojníku

Už bylo na čase vytáhnout zahálející truhlíky a osadit muškáty.

Sázení do truhlíků a nádob zvládnou i méně nadaní pěstitelé. Muškát je totiž nejen velmi dekorativní, ale zároveň nenáročná a vděčná rostlina, která snese i nejeden pěstitelský prohřešek. My jsme to zvládli na jedničku a ještě u toho byla dobrá zábava.

Cesta za pohádkou

Po menší odmlce jsme naše malé klienty přivítali v klubu přímo pohádkově, a to doslova!

Klientům byl představen přímo pohádkový plán, spočívající ve výrobě pohyblivých loutek z různých materiálů, které si klienti následně oblečou do vlastnoručně ušitých oděvů. Každá loutka bude představovat nějaký „pocit“. Jste zvědaví, jak tohle všechno dopadne? No přece pohádkově! Však posoudíte sami… na předvánočním setkání ke konci roku.

Bc. Martina Suchánková, pracovník v sociálních službách Nízkoprahového klubu "Kometa"

Tříkrálová sbírka 2020