Nové bytové doplňky v Charitním centrum pro seniory

Tak jak jsme již psali v předchozích krátkých zprávách - v nouzovém stavu začaly opravy a nákupy nového nábytku pro zútulnění prostoru klientům Charitního centra pro seniory. Nakoupili jsme křesla, stoly a stoličky a samozřejmě nemohl chybět pohodlný ušák pro kvalitní odpočinek. Prostor v hlavním sále teď rozděluje „stěna“, která má mnoho poliček a úložného prostoru. Vše působí velmi vkusně, nám se tyto změny moc líbí, uvidíme jak spokojeni budou klienti.

Pečení v Charitním domě pokojného stáří

V Charitním domě pokojného stáří zavoněl jablečný závin. Přípravy na pečení začínaly již od rána. Klientky aktivizační skupiny se sešly na zahradě, kde nejdřív posbíraly spadlá jablíčka. První skupinka jablka omyla a začala se škrábáním, další klientky pokračovaly se strouháním a paní Mařenka se ujala listového těsta, na které pokládala nastrouhaná jablka se skořicí, cukrem a ořechy. Tento postup se opakoval 2x a vznikly tak dva záviny, které se upekly v troubě. Vše se stihlo ještě před obědem. Po odpolední siestě si klientky vychutnaly upečený závin s kávou na zahrádce a měly radost ze společné práce.

KALEIDOSKOP CHARITY ČESKÝ TĚŠÍN

…..Podívejte se s námi na různobarevné střípky pomoci v Charitním kaleidoskopu a objevte celkový obraz našich služeb…..

Podobně jako do kaleidoskopu, který díky barevným sklíčkům vytváří neopakovatelné obrazce sjednocující se v jednotný celek, můžeme nahlížet na Charitu Český Těšín, kde se různorodost poskytovaných služeb spojuje v jeden hlavní cíl – pomoc potřebným.

Dobrovolnictví v Charitě Český Těšín

Dobrovolníci jsou nedílnou součástí Charity. Jedná se o důležitou a prospěšnou činnost lidí, kteří bez nároku na finanční odměnu pomáhají tam, kde je jejich pomoc potřeba. Dobrovolník daruje to nejcennější, co v životě má, a tím je jeho čas.

O dobrovolnících je i naše video, které najdete na Youtube kanálu Charity Český Těšín.

Pokud vás tato činnost zaujala a chtěli by jste se stát dobrovolníkem, kontaktujte Veroniku Motičkovou na adrese: veronika.motickova@ceskytesin.charita.cz

Bryju - tradiční pokrm z dětství si připomněli klienti Charitního domu pro seniory v Hnojníku

V Charitním domě pro seniory v Hnojníku se každý měsíc koná ochutnávka tradiční kuchyně jiné země. Klienti však zatoužili po jídle, které si pamatují z dětství. Rozhodli jsme se, že si sami uvaříme ovocnou omáčku – bryju.

Výtvarná soutěž pro koledníky Charity Český Těšín

Milí koledníci nezapomeňte na naší výtvarnou soutěž, ve které můžete získat zajímavé ceny!
Více informací na našich webových stránkách https://ceskytesin.caritas.cz/akce/vytvarna-soutez-pro-koledniky-charity-cesky-tesin/

Švedský den v Charitním domě pro seniory v Hnojníku

Ve středu 29. 7. v Charitním domě pro seniory v Hnojníku proběhl švédský den. Klienti se dozvěděli zajímavosti o této zemi, shlédli dokument, poslechli si regionální hudbu a ochutnali menu složené ze švédských jídel:

borůvkový koláč
švédská polévka Svampsoppa
bramborový knedlík s mletým masem, brusinková omáčka, máslo
parmská šunka, žlutý meloun
selská omeleta

(Švédsko, oficiálně Švédské království, je jedním ze severských států na Skandinávském poloostrově v severní   Evropě. Hraničí na západě s Norskem, na východě s Finskem a na jihu je spojeno s Dánskem unikátním   mostem-tunelem přes průliv Öresund.)

Čištění pokladniček

Ikdyž do Tříkrálové sbírky 2021 je ještě hodně daleko, přípravy začínají už v létě a to v podobě čištění a přípravy pokladniček pro naše koledníky.  Všechny zaměstnankyně správy Charity Český Těšín se do toho pustily s vervou jim vlastní a 218 pokladniček zvládly vyčistit v rekordním čase :) děkujeme!

Tímto příspěvkem taky pokračujeme ve stálé platné výzvě na nábor nových koledníků! Zájemci se můžou hlásit na email: alina.humel@ceskytesin.charita.cz

Paliativní péče

Umírání je nedílnou součástí našeho života a jedná se o zcela přirozený proces v koloběhu života. Každé umírání představuje loučení ve všech jeho podobách. Z tohoto důvodu by toto období mělo proběhnout v každém směru důstojně tak, aby měl umírající dostatek času připravit se na svou "poslední cestu". Pro umírajícího je důležité, aby nebyl sám. Stejně tak vyžaduje doprovázení i rodina umírajícího pro přípravu na bolestnou ztrátu blízkého člověka.

I v případě, kdy člověk onemocní nevyléčitelnou nemocí, nastupuje tzv. paliativní péče neboli útěšná a zmírňující medicína. Podporuje péči, jenž neprohlubuje utrpení, ale pomáhá klidně nemocnému zemřít. Jejím cílem je zachovat důstojnou kvalitu života u nevyléčitelně nemocného člověka v pokročilém stádiu onemocnění. Snaží se mírnit především bolest a kontrolovat ostatní symptomy pro dosažení dobré kvality života až do svého konce. Důležitou stránkou je také podpora v ostatních oblastech lidského života, a to v oblasti sociální, psychické a spirituální.

Setkávač v Charitním domě pokojného stáří splnil svou úlohu a jede zase pomáhat o kus dál.

Další zastávkou je Domov pro seniory v Říčanech.
Do Českého Těšína si jej přijel vyzvednout sportovní ředitel Českého olympijského výboru, PhDr. Martin Doktor s kolegou, kterému za zapůjčení Setkávače přišel poděkovat celý tým: místostarosta Ing. Vít Slováček, ředitelka Charity Český Těšín Ing. Monika Klimková a vedoucí Charitního domu pokojného stáří Bc.Šárka Jonsztová.

A jak to vše dopadlo? To můžete zjistit z přiložených fotografií, v reportáži Těšínských minut anebo v článku o celé této akci, který již brzy vyjde v místních novinách Hutník.

Tříkrálová sbírka 2020