Plackový den v Charitním domě pokojného stáří

Plackový den v Charitním domě pokojného stáří

Začátek prázdnin oslavili naši klienti plackovým dnem. Dopoledne pěkně svorně škrábali brambory, krájeli slaninu a spolu jsme vařili bylinkový čaj. Po obědě jsme se sešli na zahrádce a náš hospodář zatopil v pícku a už se placky pekly. Všude to vonělo a také se vše povedlo. Klienti i personál si vychutnali placky se slaninou nebo se smetanou a cukrem. A k tomu kávička a bylinkový čaj, no prostě super. Už se těšíme na příště.

 

Bramborové placky byly častým pokrmem domácností ve východní části  Beskyd. Nesmažily se však na oleji, ale dělaly se na sucho. Takové placky se staly pokrmem v chudších domácnostech v horách na Třinecku a Jablunkovsku přibližně před 300 lety. Šlo o levný pokrm, nepoužíval se tuk ani koření, placky se různě dochucovaly. Nejčastěji se používaly škvarky, někdy se zakapaly trochou mastnoty nebo máslem, dětem se zase pocukrovaly nebo dosladily povidly či marmeládou. Placky sloužily nejen jako hlavní jídlo, ale také jako příloha k masitým pokrmům.

Recept na bramborové placky :
Syrové brambory nastrouháme na nejjemnějším struhadle a smícháme s moukou vejci a dochutíme solí. Těsto naléváme na planchu tak aby placky byly maximálně 5 mm tenké. Opečeme z obou stran do světle hněda. Ihned po sundání z planchy placku potřeme máslem, smetanou nebo vyškvařeným bůčkem.

IMG_20200703_152242 IMG_20200703_152230 

 

Tříkrálová sbírka 2020
Podpořte nás