Daleká cesta do Betléma

Tak se jmenovala malá divadelní scéna (podle povídky Annegert Fuchshuber, napsala Marie Špačková), kterou si připravilo 9. 1. 2019 několik ochotných klientů Charitního domu pokojného stáří za všechny klienty, a to jako poděkování pro paní vedoucí Ilonu Kaszperovou, která se s námi loučí.

K programu i k účasti byli osloveni všichni klienti domova. Světe div se… jestliže chcete prokázat DOBRO, tak to za něco stojí. Mnoho s oslovených klientů bylo v souznění s touto myšlenkou – obdarovat v tomto podání. Když jsem první oslovené předložila text, vybrala si postavu a pak zkušebně četla. Viděla jsem, jak jí čtení nádherně jde. Bylo mi jasné, že se divadelní scénka uskuteční. „To přece není možné, takové talenty nechat spát!“ Tak se rodila individuální příprava bez společné zkoušky.

Vážím si každého klienta jednotlivě, že dokázali dát stranou obavy ze svých zdravotních potíží či omezení, potlačili nejistotu, zda to vůbec zvládnou. Původní slova „nejsem schopný/á, to nezvládnu“, dokázali změnit na ,,Chci, pokud budu moci“, a tímto vyjádřili poděkování. A o to vlastně šlo. Doufám, že když v zastoupení za všechny vyjádřím, že se to klientům podařilo, tak by mi to každý z nich potvrdil.

Výmluva? Ta je jednodušší. Zapomenout na sebe a obdarovat druhého, ano, stojí to čas a námahu, ale srdce to naplňuje láskou. Že by se mohl někdo cítit zahanbeně? Ne, snaha je víc než výsledek. Ta se počítá. Gratuluji, jen se nevzdávejte.

Ze srdce děkuji za snahu a ochotu

Dobrovolnice sestra Kateřina

IMG_20190109_095958IMG_20190109_100032