Vaření v Charitním domě pro matky v tísni

V únoru si maminky z přebytků brambor z potravinové banky upekly výborné bramboráky, každá si mohla sama udělat směs podle toho, jak je zvyklá.

Začátkem března si maminky také upekly kuřecí stehna na leču, které jsme dělali společně v létě z přebytků zeleniny z potravinové banky. K tomu si mohly udělat buď bramborovou kaši, nebo si mohly uvařit rýži nebo těstoviny, kdo co má rád. Potraviny byly opět použity z potravinové pomoci. Během vaření jim asistovala pracovnice p. Geilerová. Děti měly výborný sobotní oběd. Maminkám se vše povedlo.

Zde jsou recepty na zmíněná jídla:

Bramboráky

Brambor dle počtu strávníků, jedno vejce, mouka, česnek, pepř, sůl, majoránka, olej, uzenina.

Brambory nastrouháme, vymačkáme škrob, zahustíme moukou, přidáme vejce, osolíme, opeříme, přidáme majoránku, nakrájenou uzeninu/párek nebo uzené/ a usmažíme.

Pečená kuřecí stehna na leču, bramborová kaše (rýže, těstoviny)

Kuřecí stehna, lečo, cibule, sůl, mletá paprika, kmín, majoránka, pepř, brambory, mléko, máslo, rýže, těstoviny.

Kuřecí stehna omyjeme, osolíme, okořeníme. Cibuli oloupeme, nakrájíme, položíme na stehna. Kuřecí stehna dáme na plech, přidáme lečo, dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 170 stupních 1 hodinu. Rýži a těstoviny uvaříme podle návodu.

Bramborová kaše

Brambory oloupeme, překrojíme na polovinu a uvaříme v osolené vodě do měkka. Pak vodu slijeme a brambory s máslem rozšťoucháme na hrubou kaši. Do ní za stálého šlehání přilijeme horké mléko, osolíme a vyšleháme hladkou kaši.

Dobrou chuť

A. Branná