Děkujeme za přebytek ze zahrádky – rebarboru!

Děkujeme za přebytek ze zahrádky – rebarboru!

Nedůvěra v rebarboru byla překonána sladce vonícím rebarborovým koláčem vytaženým z trouby, který upekly maminky z Charitního domu pro matky v tísni podle receptu z internetu. A tomu, kdo nerad sladké, jsme nabídli šneky z listového těsta plněné salámem a sýrem. Odpolední svačina se povedla a chutnala všem.

Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) je rostlina náležící do rodu reveň, čeledi rdesnovité. Řapíky listů se užívají jako zelenina, známá pod jménem rebarbora (z latinského názvu).Statná, až 2 m vysoká vytrvalá rostlina s přízemními, 50-60 cm dlouhými listy. Kvete v červnu a červenci, plod je vejčitý, se 2-4 křídly. Pochází ze Střední Asie (Mongolsko,Sibiř), v Evropě dávno pěstována i na polích, v Česku většinou na zahrádkách. U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové. Připravují se z nich mimo jiné moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny a koláče.