Den v době koronaviru očima vedoucí Charitního domu pro matky v tísni Kateřiny Hajduškové

Od začátku jsme se snažili postupovat dle dostupných doporučení, pokynů a informací, které chyběly, nebyly přehledné, nebo byly poskytovány v rychlém sledu s různorodými změnami. Doufali jsme, že uváděné informace nám pomohou ulevit se sestavováním rizikového plánu a předávání pokynů jak postupovat při práci s klienty. V neposlední řadě bylo také potřeba vysvětlovat zavedené postupy v rámci nouzového stavu klientům a uklidňovat je, aby zbytečně nepanikařili.  Přijali jsme řadu opatření, abychom „korona krizi“ co nejlépe zvládli.

Jedním z nich je i zákaz návštěv, aby se eliminovalo šíření nákazy a ochránili jsme jak klienty, tak zaměstnance. Naše sepisované postupy jsme se snažili vzájemně konzultovat a brát si rady a doporučení z jiných služeb. Mnohdy jsme řešili i situaci připraveného rizikového plánu, kdy se v zápětí zjistilo, že informace je již zastaralá, neplatná pár dní po zveřejnění. Maximálně jsme se snažili získávat co nejnovější informace a reagovat tak co nejefektivněji. Jako vzpomínka na nečekanou situaci v nouzovém stavu je i pomoc s učením školákům z Charitního domu pro matky v tísni. Hlavu jsme si trošku polámali s netradičním způsobem výpočtu matematiky Hejného metodou. Zopakovali jsme si Český jazyk a objevili zapomenuté z hodin přírodovědy. Nouzový stav pominul, nicméně s rizikem rozšíření koronaviru se budeme potýkat zřejmě ještě dlouho.