Doba covidová a přejezdy mezi okresy v Charitní pečovatelské službě

Již více než rok bojujeme se zákeřným virem Covid-19, který komplikuje život lidem na celém světě. Pečovatelská služba, i přes různá vládní opatření, poskytuje své služby neustále.

Jedním z vládních opatření bylo omezení pohybu a uzavření okresů. Naše pečovatelská služba se nachází v České Těšíně a současně má také detašované pracoviště v Těrlicku. Obě pracoviště se nacházejí v Karvinském okrese. Péči však poskytuje i klientům, kteří bydlí v přilehlých obcích a některé z nich se nacházejí již ve Frýdecko-Místeckém okrese.
Páteční rozhodnutí vlády z 26. 2. 2021 o zákazu přejíždění z okresu do okresu nám zkomplikovalo pondělní ranní službu. Nejprve nám muselo vedení služby vydat potvrzení o výkonu práce v jiném okrese a teprve potom jsme mohly vyjet za klienty, kteří bydlí v okrese Frýdek-Místek. Také některé pečovatelky měly problém s dojezdem do práce, protože bydlí v jiném okrese. Během víkendu si musela každá obstarat čestné prohlášení o přejezdu okresu cestou do práce. Po prodloužení zákazu přejezdu mezi okresy bylo třeba všem vytisknout nové potvrzení.
První dny hlídky na hranicích okresů zastavovaly auta v obou směrech a přísně kontrolovaly potřebné doklady. Stávalo se, že nás jedna hlídka zastavovala i vícekrát denně. V dalších týdnech již byly kontroly mírnější, a pokud hlídka viděla auto s nápisem Charita Český Těšín, tak jen mávla rukou, ať jedeme dál.Přestože nás časem již hlídky z dálky poznávaly, jsme rády, že toto opatření vláda ukončila.

Team Charitní pečovatelské služby