Dýňová polévka v Charitním centru pro seniory

S přicházejícím podzimem a chladným počasím se u nás v centru začíná pomalu rozvíjet nová aktivita. Je pod patronátem našeho Klubu Vařečka, a pokud o tuto činnost bude zájem, bude se jmenovat „Vaříme podle receptů našich babiček“

Babiček našich klientek – pro upřesnění, tak určitě půjde o netradiční a možná i neznámé recepty, některé velmi staré.Podstatou této aktivity je, že si klientka připraví recept, o který by se chtěla podělit, nakoupí a donese potřebné ingredience do centra.  Dále pak zmíněné jídlo uvaří, buď sama, nebo se mohou ostatní klientky také zapojit a pomoci.

A jako sladká tečka nakonec je ochutnávka a klientka povykládá příběh nebo vzpomínku z dětství, která se k tomuto pokrmu váže.

Dýňová polévka
800g oloupané dýně
250g tvarohu
4 plátky slaniny
120g hříbků
80g másla
sůl, pepř

Pekáč vymažeme máslem, přidáme nakrájenou dýni a pečeme 15 minut v troubě na 180 C, na pánvičce orestujeme slaninu a houby. Pečenou dýni dáme do hrnce a zalijeme vývarem nebo vodou, necháme 15 minut nasát. Pak rozmixujeme, přidáme tvaroh, houby a slaninu.
Dobrou chuť!

Naďa Sakařová, Lenka Kněžíková, pracovnice v sociálních službách