Hledáme dobrovolníky do Charitního bazárku!

• Proč potřebujeme dobrovolníky do Charitního bazárku?

V Charitním bazárku poskytujeme především přímou hmotnou pomoc. S příjmem a zpracováním darů od veřejnosti a s předáním hmotné pomoci konečnému příjemci je spjato několik pracovních úkonů. Jsme bezúplatnou službou, tj. osoba v nouzi je podpořena zdarma. Proto jakýkoliv výdaj spojený s poskytováním pomoci je pečlivě finančně analyzován. Potřebujeme však hradit nájemné, elektřinu a další nezbytné náklady s provozem, jak rovněž materiální vybavení bazárku a také tašky, sáčky apod. Vedeme si také evidenci klientů, dovážíme pravidelně potravinovou pomoc, nemalé úsilí vynakládáme na realizaci projektu FEAD, spolupracujeme s Potravinovou bankou v Ostravě, zúčastňujeme se sbírek atd. Zapojením dobrovolníků do přímé práce s klienty či jinou výpomocí nám umožňuje podpořit více potřebných osob – z časového i finančního hlediska.

• Co obnáší tato dobrovolnická činnost?

Dobrovolnická činnost je prováděna vždy na základě dobrovolnické smlouvy. Dělat ji může každý, kdo je ochoten pomáhat potřebným lidem a je schopen určitou činnost zvládnout fyzicky. Ani jazyková bariéra spojena s uprchlickou krizí není překážkou! Činnosti, které dobrovolníci provádějí, jsou např.: třídění poskytnutých darů (oblečení, vybavení domácnosti, potřeby pro děti, obuv a další), ukládání do regálů a na věšáky, srovnávání věcí a drobný úklid bazárku, pomoc s výběrem a předání pomoci klientovi v provozních hodinách bazárku (2x týdně), evidence předané pomoci. Rozumíme osobním potřebám dobrovolníků, proto se vždy individuálně domlouváme na době či délce odpracovaných hodin.

• Co získám jako dobrovolník na oplátku?

Především pocit smysluplné práce, pocit spolupodílení se v nesení pomoci potřebným, radost z posouvání se klientů k nezávislosti na pomoci. Dobrovolník může také plnit poslání organizace, tj. být tady pro ty, kteří nás potřebují. Jsme organizace s jedinečným přístupem vycházejícím z tradic charitní práce… Na dobrovolníky pamatujeme také při různých akcích organizace, kde jim takto chceme poděkovat za jejich práci.

• Mám zájem o dobrovolnickou činnost, na koho se můžu obrátit?

Pro podrobnější informace se neváhejte obrátit na Danutu Juroszek - vedoucí Doplňkových služeb, na tel. čísle +420 733 625 952. Po domluvě si můžete vyzkoušet domluvenou činnost a po rozhodnutí se stát dobrovolníkem společně s personálním útvarem uzavřít dobrovolnickou smlouvu. Těším se na nové zájemce!