Mezinárodní den žen v Charitním centru pro seniory

MDŽ, neboli Mezinárodní den žen si každoročně připomínáme 8. března. MDŽ však nemá jen podobu rudých karafiátů, bonboniéry a recitace básní, jak si pamatují naše maminky a babičky.

Odkud pochází MDŽ?
Mezinárodní den žen má kořeny v americkém New Yorku. V roce 1908 se místní švadleny rozhodly bojovat za svá práva. Během stávky se dožadovaly zkrácení své pracovní doby, chtěly také vyšší platy, usilovaly o ženské volební právo a byly proti zaměstnávání dětí. V důsledku těchto událostí se svátek žen poprvé slavil 28. února 1909 v USA.

U nás v seniorcentru jsou klientky každoročně na MDŽ obdarovány květinou z rukou pana vedoucího. Však v dnešní době, kdy smutné zprávy leckdy převažují nad těmi radostnými, jsme chtěli zpříjemnit našim klientkám jedno dopoledne nejen květinou. Proto jsme se rozhodli, že svátek žen letos klientky oslaví při dobré kávě, moučníku a zpěvu za doprovodu harmoniky. Tímto bych chtěla poděkovat naší báječné harmonikářce paní Janě za příjemný hudební doprovod a klientkám z „Vařečky“ za upečení výborného jablečného závinu.

Lenka Kněžíková, pracovník v sociálních službách

thumbnail_IMG_20220309_101412

thumbnail_IMG_20220309_105245 (2)