Počty osobních bankrotů rostou

Je to již tři čtvrtě roku, co vešla v platnost novela insolvenčního zákona, která umožnila vstup do osobního bankrotu i těm dlužníkům, kteří do té doby nedokázali splnit jeho podmínky. Základní podmínkou pro vstup do insolvence bylo, aby dlužník dokázal za 5 let zaplatit alespoň 30% veškerých svých dluhů. Bude-li se dostatečně snažit, může nově splatit i méně. Výsledkem změny je rostoucí zájem o oddlužení a tím zákonitě i menší počet předlužených lidí v České republice.

Data společnosti CRIF – Czech Credit Bureau ukazují, že po novele insolvenčního zákona počet osobních bankrotů meziročně vzrostl o 42 procent, na téměř 20 000. S 23 osobními bankroty na 10 tisíc obyvatel je Moravskoslezsky kraj třetím nejohroženějším regionem.

K vypracování návrhu na povolení oddlužení a jeho podání mohou dlužníci využít služeb neziskové organizace akreditované u ministerstva spravedlnosti, která tuto činnost vykonává pro dlužníky zdarma. Takovou organizací je Charitní poradna v Českém Těšíně, která funguje téměř 6 let a během této doby ji navštívilo více jak pět set klientů, z toho mnozí opakovaně.

Rostoucí zájem o sepis insolvenčních návrhů potvrzuje vedoucí Charitní poradny Mgr. Jana Turoňová: „Se sepisováním insolvenčních návrhů jsme začali na podzim roku 2016, přičemž každoročně dochází k nárůstu oproti předchozímu roku. Do dnešního dne jsme těchto návrhu sepsali již téměř 100. Po novele insolvenčního zákona se navíc výrazně urychlilo samotné vypracování návrhu na povolení oddlužení. Již se nevytváří seznam věřitelů a jejich pohledávek, dlužník tak nemusí dokládat veškeré své závazky. Potvrzení o příjmech nově stačí za poslední rok, dříve to byly 3 roky apod.“ Dochází tak k podstatnému zrychlení procesu, díky čemuž jsou pracovníci schopni pomoci většímu množství klientů-dlužníků. Jednoduší podmínky pro dlužníky spolu s menším papírováním jak na straně dlužníků, tak na straně pracovníků přispívají k většímu zájmu zadlužených lidí o řešení své nepříznivé sociální situace. „Z diskusí s lidmi, jimž jejich dluhy přerostly, víme, že slovo oddlužení je pro ně abstraktní pojem. Bojí se složitosti a náročnosti papírování. Po novele insolvenčního zákona je pro nás však mnohem jednodušší dlužníkům ukázat možnosti, které jim insolvence nabízí“, doplňuje sociální pracovník Michal Kawulok.

Charitní poradna reflektuje vyšší zájem o její služby a z toho důvodu od 1. 1. 2020 rozšířila provozní dobu. Nově bude otevřena od pondělí do čtvrtka, od 8:00 do 14:00 vyjma středy, kdy je provozní doba přizpůsobená i pracujícím občanům na ranní směny a je otevřeno od 9:00 do 17:00. „S ohledem na skutečnost, že jen v exekucích se momentálně nachází více než 800 tisíc lidí, považujeme celkový počet osobních bankrotů za stále velmi malý a vidíme velký prostor pro jeho další růst. Tímto proto nabádáme občany, aby se nebáli svou nepříznivou sociální řešit, např. prostřednictvím naši Charitní poradny“, uzavírá sociální pracovnice Tereza Čerešňová.

Charitní poradna funguje na principech bezplatnosti a anonymity. Ke klientům je přistupováno individuálně a jejich situace je vždy řešena diskrétně. Poradna sídlí na ul. Ostravská 285, 737 01 Český Těšín. Tel. 603 287 231, 731 454 650, 734 796 858.