Den PSS Kateřiny Kalfasové z pečovatelské služby v době koronaviru

Jmenuji se Kateřina Kalfasová a pracuji v Charitě Český Těšín jako terénní pečovatelka. Náplň práce v tomto období byla stejná jako jindy, jen velmi ztížená ochrannými prostředky – rouška, ochranný štít, rukavice a neustálá dezinfekce rukou a skoro všeho, na co člověk sáhne.
Pracovní směna začíná o půl 7 ráno. Dnešní den je však jiný. Příchod na 6 hodinu a následné testování na Covid-19.

Testování probíhá rychle, výsledky všech zaměstnanců na středisku jsou naštěstí v pořádku – všichni negativní.
Říkám si: „Fajn, čas je dobrý, u prvního klienta budu včas.“ Klíče, doklady od auta a hurá k parkovišti. Před kanceláří zjišťuji, že nemám sáček s náhradními rouškami. Musím se vrátit. Ach ty roušky, těžko se na ně zvyká mě i klientům. Spotřeba roušek za den je veliká. Jedna hygiena v malé panelákové koupelně a rouška je úplně vlhká, musí se vyměnit. Hygieny jsem zvládla, ale cítím se unaveně, chybí mi kyslík. Od každého klienta spěchám do auta, kde roušku můžu sundat a volně se nadechnout. Neustálá dezinfekce rukou mé pokožce taky neprospívá. Ruce mám vysušené a na některých místech se objevují i malé prasklinky.
Méně náročné jsou nákupy klientům. Je zde jedno ALE. Vyhrazený čas pro seniory od 8 do 10 hodin. Je 8:30 a já vcházím do Kauflandu, kde mne hned u vchodu zastavuje ochranka a říká, že určitě nemám 65 let. Vysvětluji, že jsem z pečovatelské služby a jdu klientce nakoupit. Musím se prokázat průkazkou. Ochranka mě pustila, ale pohledy některých seniorů mi nejsou vůbec příjemné. Připadám si jako trn v oku. Už se moc těším, až budu z obchodu pryč.
U dalšího klienta uklízím. Lítám po bytě s vysavačem a v roušce. Cítím, jak mi po čele stéká pot a mám potřebu zhluboka se nadechnout. Musím ale vydržet, nadechnu se až v autě.
Už mě čekají jen obědy. Rozvézt a u některých klientů i připravit jídlo na talíř, či podat stravu, umýt nádobí. Směna se blíží ke konci. Zaparkuji auto, které ještě musím vydezinfikovat hlavně volant a řadící páku. V kanceláři ještě musím vydezinfikovat prázdné jídlonosiče. Teď už jen udělat denní zápisy a směna padla.
Další náročný den za mnou. Už se těším domů, kde si budu moct v klidu BEZ ROUŠKY vypít kávu na zahradě. Ale ještě před tím však vyprat a vyvařit roušky, usušit a vyžehlit, aby byly opět nachystány na další náročný den v práci v době koronaviru.