Veřejný závazek

Poslání

Posláním Charitního centra pro seniory je nabízet ambulantně a terénně činnosti, které vedou k aktivnímu způsobu života klientů, podporovat klienty v udržování samostatnosti a vytvářet příležitosti pro setkávání se s druhými lidmi. Klienti mají dále příležitost k osobní realizaci, dle svých schopností. Služby jsou poskytovány klientům z Českého Těšína, Havířova a okolí.

Cíle

• zprostředkovávat kontakty se sociální prostředím, udržovat je a posilovat (nabídka pravidelných aktivit a aktualizace nabízených aktivit dle zájmů klientů)
  • přispívat ke smysluplnému trávení volného času, prostřednictvím zájmových a vzdělávacích aktivit, a tím podporovat fyzickou a psychickou vitalitu klientů (tréning paměti, jazykové kluby,…)
  • udržovat a rozvíjet osobní a sociální schopnosti a dovednosti klientů (např. vyřizování běžných osobních záležitostí, schopnost uplatnit svá práva)

Cílová skupina

Cílovou skupinou jsou senioři ve věku od 65 let a osoby s tělesným a chronickým onemocněním od 27 let z Českého Těšína, Havířova a okolí.

Činnosti

• zprostředkování kontaktu se společenským prostředím
  • sociálně terapeutické činnosti
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů
  • pomoc při obstarávaní osobních záležitostí

Kapacita služby

Středisko Český Těšín – max. kapacita 30 klientů ambulantně, 1 klient terénně

Středisko Havířov – max. kapacita 20 klientů ambulantně, 1 klient terénně

Zásady poskytované služby

• Spravedlnost – v míře a přístupu, nediskriminace klientů, rovné rozdělování míry péče, dle potřeb klientů.
  • Lidskost – zájem o člověka jako jedinečnou samostatnou bytost, se svými potřebami.
  • Individuální přístup – ke každému přistupujeme dle jeho aktuálních potřeb.
  • Profesionalita – službu poskytují pracovníci, kteří splňují podmínky vzdělání a dále se profesně vzdělávají. Spolupráce s dalšími odborníky s cílem rozvoje a naplňování individuálních potřeb klienta
  • Pozornost pro duchovní potřeby člověka

Aktualizováno dne 29. 6. 2018,

Schválil: Mgr. Stanislav Laža (vedoucí Charitního centra pro seniory)