Bryju - tradiční pokrm z dětství si připomněli klienti Charitního domu pro seniory v Hnojníku

Bryju - tradiční pokrm z dětství si připomněli klienti Charitního domu pro seniory v Hnojníku

V Charitním domě pro seniory v Hnojníku se každý měsíc koná ochutnávka tradiční kuchyně jiné země. Klienti však zatoužili po jídle, které si pamatují z dětství. Rozhodli jsme se, že si sami uvaříme ovocnou omáčku – bryju.

Bryja je starým tradičním pokrmem chudých lidí žijících v horách. Hospodyně ráno bryju uvařila, ta pak celý den stála na plotně a byla k dispozici každému, kdo měl hlad.

Bryja – recept : Čerstvé hrušky, jablka a švestky nakrájíme a uvaříme ve vodě. Přidáme zátřepku z mouky a smetany, trochu soli, cukru, skořice a hřebíčku. Podáváme se škubanci.

Škubance - Vařené brambory rozmačkáme s moukou a vajíčkem. Natrháme na kousky a uvaříme v osolené vodě. Hotové poléváme bryjou.

Dobrou chuť :)