Trénink chuťových pohárků - aktivizace v Charitním domě pokojného stáří

Minulý týden bylo u nás v domově rušno. Vlastně tak, jako každý jiný týden. Usilujeme o to, aby se u nás klienti cítili co nejpříjemněji, a proto pro ně připravujeme nejrůznější aktivity. První polovinu týdne jsme pojali tak trochu soutěživě. A jednalo se o disciplínu, která dělává problém i profesionálním mistrům kuchyně! Klienti měli za úkol rozeznat se zavázanýma očima danou potravinu jen podle chuti.

V tomto nelehkém pandemickém období to může být celkem oříšek a pro mnohé to nemusí být vůbec tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Co myslíte? Třeba už s tím i vy sami máte zkušenosti. Přes sebevětší snahu a soustředěnost daný pokrm podle chuti prostě nepoznáte, ať už z důvodu prodělané nemoci Covid-19 nebo pro to prostě nemáte cit. Ovšem v žádném z těchto dvou případů není třeba zoufat. Chytré články chytrých hlav tvrdí, že ztráta chuti nemusí být trvalá a jde poctivě natrénovat, stejné je to mimochodem i s čichem. Musím říct, že naši klienti si v této disciplíně vedli dobře. Je pravda, že někteří v ní byli jistější, jiným dělala jisté problémy, ale i tak jsem byla mile překvapena. Někteří se o rozeznání nechtěli ani pokusit, tvrdili, že po prodělané nemoci se jim chuťové a čichové pohárky ještě nevrátily do starých kolejí. Když se ale nechali přemluvit, byli sami mile překvapeni, že se přeci jen blýská na lepší časy... Našli se ale i takoví, kteří poznali úplně vše, a to se jednalo o potraviny ze sféry zeleniny, ovoce, pečiva, sladkostí, ale také uzenin. Klobouk dolů před takovými. Ve druhé polovině týdne jsme od gastronomie neodešli. S našimi klientkami jsme si společně připravily ovocný salát, kterým jsme se posléze také společně nadlábly. Byl opravdu moc dobrý. Ne nadarmo se říká, co se v mládí naučíš... :)

Bc. Monika Byrtusová, pracovník v sociálních službách